AFRIKA-ENGAKOOR

Collage 2000, binnenkomst  Lambertuskerk Nistelrode: Twende soté

Toen in de zomer van 1997 de twee Nistelrodese missionarissen gelijktijdig thuis waren, opperde de stichting “ Dorpsgenoten in de Derde Wereld “ het idee om voor hen beiden een H. Mis te verzorgen.

Deze missionarissen : Pater Toon van Kessel, werkzaam in Zambia en Zuster Henrilena van de Laar, werkzaam in Enga, Papua- Nieuw Guinea, zouden het natuurlijk prachtig vinden als in die viering muziek zou klinken uit hùn missiegebied. Mayke Hendriks-van de Ven nam het initiatief om een ‘gelegenheidskoor’ samen te stellen. Via het kerkblaadje werd een oproep gedaan en ongeveer 50 mensen uit allerhande leeftijdsgroepen meldden zich.

Met de stellingen ‘We roeien met de riemen die we hebben’ en ‘We zijn blij met wat we kunnen’ in het achterhoofd, ging men aan de slag. Pater Toon van Kessel zorgde zelf voor muziek uit Zambia en Pater Cor Jooren leverde muziek uit het Engagebied. Mayke Hendriks zette alles, zo goed en zo kwaad als dat ging, op noten en de beide missionarissen leerden de koorleden hoe hun taal uitgesproken moest worden.

De bedoeling was om slechts één keer te zingen, maar er werd natuurlijk ook gezongen bij het afscheid van beide missionarissen. Nadien kwamen er vragen van andere parochies om ook bij hen de Vieringen met zang te komen opluisteren.

Het koor wordt inmiddels niet alleen meer gevraagd voor Misvieringen. In de loop der jaren is het repertoire uitgebreid met liederen uit Botswana, Burundi, Congo, Ghana, Kenia, Namibië, Ruanda, Sierra Leone, Tanzania, Zimbabwe  en Zuid-Afrika.

En zo is de cirkel rond: Hun muziek brengt vreugde in onze harten en met onze optredens brengen wij vreugde in uw hart en aardig wat geld bijeen voor ‘hun’ projecten, te weten:

‘Schoolgeld-voor-aids-weeskinderen’ van pater Toon van Kessel  in Zambia.

Het 'Ondersteunende fonds' van Zuster Henrilena van de Laar in Enga, dat geld beschikbaar stelt voor studie, medicijnen en levensonderhoud.

Jolande van den Broek zet zich in Kameroen in voor de verbetering van opvang en behandeling van Psychiatrische patiënten.                                                             In het snikhete vluchtelingenkamp bij Darfur verzorgt ze de psycho-sociale opvang van meest vrouwen en kinderen. Ook haar werk wordt door het koor van harte ondersteund. Een aantal koorleden draagt zwarte kleding die door patiënten en hun begeleiders met geel en rood geborduurd is, in de door haar opgezette kliniek in Kameroen.

Ook voor de Stichting Modu, waarvoor Monique van de Ven (zus van dirigente Mayke Hendriks) zich inzet, wordt geld ingezameld. Deze stichting draagt zorg voor het levensonderhoud en scholing van kinderen in een weeshuis in Madina te Sierra Leone. Op verzoek worden ook andere projecten gesteund. Deze vindt u op de agenda achter elk optreden. Omdat de opbrengsten van ons zingen na elk optreden rechtstreeks naar de mensen gaat, die in de projecten werken, is er geen strijkstok waaraan iets kan blijven hangen.

Het blanke Afrika-Engakoor bestaat 16 jaar en telt inmiddels 74 leden in de leeftijd van  19 tot 89 jaar. Het wordt begeleid door 3 percussionisten en accordeon.

Er zijn 4 CD uitgebracht en ruim 365 optredens verzorgd.